« takaisin

Juokse villi lapsi

[fa icon="calendar'] 23.06.2016  |  Tuomo Loukomies  |  Oppiminen

Juokse villi lapsi

Ihminen on tehty liikkumaan. Jokainen voi kokea, miltä sekä kehossa että mielessä alkaa tuntua, jos joutuu makaamaan paikallaan vaikkapa sairaana pitkään. Ihmisen mieli jumittuu samaan tahtiin kehon kanssa, kun aineenvaihdunta tökkiii ja nesteet ei kierrä. Pitkään on tiedetty, että “terve sielu terveessä ruumissa” on totisinta totta, mutta nyt on alkanut tulla vahvistusta tieteellisen tutkimusten puolelta sille, että liikunta ja urheilu toden totta vaikuttavat neurologisella tasolla suoraan aivotoimintaamme.

Neurogeneesi

Aivosolujen uudelleensyntymä on tunnettu vasta muutamia vuosi. Ennen luultiin, että ihmiselle ei synny uusia aivosoluja, vaan synnymme niillä soluilla varustettuina, jotka meillä on käytettävissämme elinaikanamme. Tämä ei siis pidäkään paikkaansa, vaan hippokampuksessa syntyy syvän unen aikana uusia hermosoluja, jotka kulkeutuvat eteenpäin aivoissa tarpeen mukaan. Vaikuttaa siltä, että nämä vauvasolut kuolevat noin kahdessa viikossa, elleivät ne pääse käyttöön. Yksi tapa ottaa niitä käyttöön on harjoitella jotain motorisesti haastavaa, kuten vaikka kitaran soittoa, jongleerausta tai tasapainottelua.

Neurogeneesiä voi edistää seuraavilla tavoilla:

1. Huolehdi syvän unen saannista. Paras tapa tuhota syvä uni on käyttää yli kaksi annosta alkoholia. Käytännössä syvä uni estyy, eikä neurogeneesiä pääse tapahtumaan.

2. Harrasta aerobista liikuntaa. Rottakokeissa todettiin, että kolmesta eri liikuntamuodosta pitkäkestoinen aerobinen liikunta oli ylivoimainen neurogeneesin edistäjä verrattuna painoharjoitteluun (ei vaikutusta) ja intervalliharjoitteluun (lievä vaikutus).

3. Syö hyviä rasvoja, kuten omega 3 rasvahappoja.

4. Vältä stressiä.

5. Harrasta seksiä.

Muisti ja liikunta

Current Biologyn julkaisemassa tutkimuksessa todettiin, että liikunta on tehokkainta muistin tukemiseen neljä tuntia mieleen painamisen jälkeen verrattuna välittömään liikkumiseen tai liikkumattomuuteen. Selitystä tälle ei vielä tiedetä, mutta yksi vaihtoehto liittyy katekoliamiinien, kuten dopamiinin ja noradrenaliinin toimintaan, joiden tiedetään parantavan muistin toimintaa.

Liikunta ja mielenterveys

Stressi ja masennus heikentävät muistia ja kognitiivista suorituskykyä. Liikunta monessa muodossa lievittää sekä stressioireita että masennusoireita. Mielialan ja mentaalisen suorituskyvyvn pitäminen liikunnan avulla kunnossa on yksi helpoimmista keinoista ylläpitää ja parantaa oppimiskykyä.

Motoriset taidot ja kognitiivinen kapasiteetti

Aikanaan motorista oppimista ja tiedollista oppimista on pidetty täysin toisistaan erillisinä prosesseina aivoissa. Motorisen oppimisen kannalta olennaiset aivoalueet basaalikangliot, pikkuaivot, aivorunko sekä motorinen aivokuori ovat eri alueita kuin tiedollisen oppimisen kannalta olennaisina pidetyt etuotsalohkonalueet. Nykyään kuitenkin ymmärretään, että aivojen toiminta on monimutkaisempaa ja monipuolisempaa kuin aikaisemmin on ajateltu.

Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että motoriset harjoitteet parantavat muistia, keskittymistä sekä tiedon omaksumista. Aivoja voisi verrata lihaksistoon, jossa koko kehon treenaaminen vahvistaa lihaksistoa sekä parantaa yleisvoimaa ja täten koko kehon suorituskykyä. Samalla tavalla aivojen motorinen treenaaminen parantaa oppimiskykyä laajemminkin. Aivot ovat jatkuvassa muutoksessa johonkin suuntaan: joko käytät ja kehität aivoja tai ne alkavat rapistua ja menettävät muovautumiskykyään. Aivojen muovautumiskyky eli plastisiteetti on kaiken oppimisen ja mielen hyvinvoinnin perusta.

Yleisesti ottaen voit noudattaa seuraavia ohjeita aivojen ja oppimiskyvyn ylläpitämiseen:

1. Kaikki mikä on hyväksi sydämellesi, on hyväksi myös aivoillesi.

2. Aerobinen liikunta korjaa vaurioituneita aivosoluja mm. neurogeneesin avulla.

3. Liikunta aamuisin sekä virittää aivosi päivän haasteille että parantaa mieleen palauttamista, muistia ja ongelmanratkaisukykyä.

4. Kannattaa yhdistää aerobista liikuntaa motoriseen harjoitteluun, kuten vaikkapa tanssiharjoittelussa. Tämä on aivojen kannalta parasta harjoittelua.

5. Suosi kiertoharjoittelua, jossa joudut suuntaamaan huomiota aina uudestaan.

Lisää aivojumppaa.

Tuomo Loukomies

Oppimisvalmentaja

PS. Jätä sähköpostiosoitteesi, jos haluat oppia nopeammin ja hyödyntää koko aivojesi potentiaalin.

Saat heti ymmärtävän lukemisen työkalun, jonka avulla opit nopeammin. Työkalu sisältään videon ja 4 käytännön ohjetta. Klikkaa TÄSTÄ.


Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa