Taustatekijät
Tänään puhutaan oppimisen taustatekijöistä ja strategisesta oppimisesta. Strateginen lähestymistapa oppimiseen voisi tarkoittaa vaikkapa sitä, että otetaan huomioon kokonaisuus. Aika monille ihmisille, ja ehkä sinullekin, on tuttu tilanne, että ei syystä tai toisesta opi. Tuntuu, että ei muista tai ei jaksa keskittyä. Ei siis opi jotain asiaa, mikä pitäisi saada äkkiä opittua.
Täytyy miettiä mistä se oppimattomuus johtuu. Enemmän kuin usein tustalla ovat ruumiilliset syyt. Jos lähdemme tarvehierarkiasta käsin, niin aloitetaan pohjalta. Kolme tärkeää ja isoa asiaa oppimisessa ja muussakin elämässä ovat uni, ravinto ja liikunta. Joku voi ajatella, että liikunta ei liity oppimiseen. Liittyy muuten erittäin paljon. Ensimmäinen asia on uni. Muisti ei toimi, jos ei ole nukkunut kunnolla, ja itse asiassa nykytiedon mukaan asioiden siirtyminen pitkäkestoiseen muistiin tapahtuu syvän unen aikana. Hippokampuksen toiminta on erittäin tärkeää tässä prosessissa.
Toinen asia on ravinto. Jos verensokeri on alhaalla, niin tarkkaavaisuus ei useimmilla meistä toimi. Muistaminen ja oppiminen pysähtyy heti alkumetreille lähtötelineisiin.
Kolmas on liikunta. Jos on huonokuntoinen ja heikko hapenottokyky, se vaikuttaa uneen ja se taas vaikuttaa muistiin ja aivojen toimintaan. Veri ei yksinkertaisesti kierrä huipulle asti. Nämä kolme asiaa ovat sellaisia, joista aika vähän puhutaan oppimisen yhteydessä. Nämä kolme tekijää pitäisi kuitenkin joka kerta laittaa kuntoon. Sitä voisi myös sanoa strategiseksi oppimiseksi, että laittaa perustekijät kuntoon.
Sinulla saattaa olla oppimishaaste menossa, vaikkapa töissä uusi järjestelmä, joka pitäisi omaksua ja opetella. Saatat lukea kirjoja tai taustamateriaalia tenttiin. Verkkokurssilla se voi olla se, että jaksat videoiden katsomisen lisäksi tehdä tehtävät. Ensin täytyy laittaa tausta-asiat kuntoon: Syö terveellisesti , nuku hyvin ja käy vaikka lenkillä. Keskittymisen pitää olla kunnossa.
Oppimistilanteessa tarkkaavaisuuden optimointi on tärkeää. Valitse sellainen opiskelupaikka, missä sinua ei häiritä. Jos se ei ole mahdollista, niin voit käyttää kuulosuojaimia. Joku käyttää vaikkapa klassista musiikkia keskittymisessä apuna. Älä välttämättä tee kaikkea oppimista lukemalla, vaan etsi tietoa vaikkapa katsomalla videoita, kuuntelemalla äänikirjaa tai kirjoittamalla itse. Tee sellaisia asioita, jotka auttavat sinua pysymään tarkkaavaisena ja keskittyneenä.
Tässä videosarjassa on puhuttu aikaisemminkin pomodoro-metodista. Katso itsellesi sopivan ajanjakso. Onko se 15 min töitä ja 5 min taukoa vai 25 min töitä ja 5 min taukoa? Tarkkaavaisuuden hallinta ja oman oppimisen ajatteleminen etukäteen on tärkeää. Se on juuri sitä strategista oppimista, mistä puhutaan myös metakognitiona.
Tunnista omat haasteesi ja vahvuutesi. Käytä niitä! Aina kun itse haluan tehdä jotain tärkeää ja oppia, laitan tietokoneelta facebookit ja kaikki muut pois. Siis asiat, jotka häiritsevät keskittymistä blinkuttamalla. Sitten laitan kuulosuojaimet päähän ja Pomodorosta 20 minuuttia tai 25. Toimii.
Tuomo Loukomies
Oppimisvalmentaja
PS. Jätä sähköpostiosoitteesi, jos haluat oppia nopeammin ja hyödyntää koko aivojesi potentiaalin.
Saat heti ymmärtävän lukemisen työkalun, jonka avulla opit nopeammin. Työkalu sisältään videon ja 4 käytännön ohjetta. Klikkaa TÄSTÄ.